خانهگاهی بخشنده به روایت تاریخ
میخواهیم امروز باهم به سرزمین تپههای باستانی سفر کنیم؛ شهری که قدما نام خانهگاهی مهربان و دست و دل باز را بر آن برازنده دانستهاند.
رباط کریم، سرزمین تپههای باستانی، گذرگاه جاده ابریشم و محل تلاقی اقوام و فرهنگهای رنگ، رنگ ایرانی است.
این کهن دشت تاریخی، همچون مرواریدی در میان گهوارهی باغهای شگفت انگیز (شهریار)، میراث دار کهن ایران زمین(شهرری)، سرزمین یادگارهای کهن(اسلام شهر) و فشافویه و ساوه احاطه گردیده است.
دشت رباط کریم یا کهنخانهگاه مهربان، همواره برای ساکنانش در تمام اعصار، سرشار از نعمت و برکت بوده است؛ این سکونتگاه بشر که کاوش در تپههای تاریخی آن نشان از قدمتی فراتر از نه هزار سال، را میدهد، خود پیام آور این حقیقت است.
واقع شدن درمسیر جاده مراسلاتی ابریشم یا اصلیترین شریان درآمد و کسب و کار برای منطقه و اطراف آن؛ محصولات و باغات آباد و کشاورزی غنی منطقه، حضور کارخانجاتِ بِه نام و برندهای تجاری مشهور کشور و شهرکهای صنعتی فعال و کارای امروز رباط، همه و همه خبر از نعمت خیز بودن این خاک از گذشتههای دور تا به امروز را میدهد.
برای نمونه، میتوانیم از انگور این دشت آباد، با سابقهای چند هزار ساله یاد کنیم که فرآوردههای حاصله از آن، تأمین کننده نیاز تمامی شهرها و مناطق اطراف این دشت پر نعمت بوده است.

جادوی دلبستگی در آب این خانهگاه بخشنده
در یکی از روزهای پایانی تابستان 1396 به همراه اعضای تیم «سفرهای سیمرغ در دیار نور» با دعوت جناب آقای انور بجد، عضو فکور و اثرگذار شورای اسلامی شهر رباط کریم، بازدید یک روزهای از این دشت گسترده، با پیشینهی غنی آن به عمل آوردیم و آنچه که در طول اولین گشتِ منطقهای به همراه توضیحات مفید و قابل استفاده ایشان و همراهان محترمشان دریافت کردیم، نگاهمان را نسبت به این شهرستان تغییر داد؛ به طوری که ما را بر آن داشت تا دقیقتر به این دشت پر نعمت و پتانسیلهای موجود در آن بنگریم.
در این پیش سفر، امکانات بالقوهی منطقه، نشان از بستری مناسب به جهت گردشگری و کارآفرینی را میداد. معرفی و راهنماییهایی که در طول این گشت یک روزه در معیت جناب آقای انور بجد که میزبانی ما را به عهده داشتند، برای تیم «سدن» بسیار مفید و قابل استفاده بود، به طوری که مصمم شدیم تا منطقهی رباط کریم را بیشتر و بهتر بشناسیم و این دشت پر نعمت را جزو لیست مناطقی که موسسه مطالعاتی «سدن» در موردش تحقیق و تفحص مینماید قرار دهیم. همین آغاز خوب و اطلاع رسانیهای ارزشمند، باعث شد تا برای پاییز امسال، از جناب بجد درخواست مصاحبه حضوری با یکی از مدیران فعال و کوشای شورای شهر رباط کریم را داشته باشیم که خوشبختانه ایشان به خواست ما ترتیب اثر دادند و زمان ملاقاتی را جهت مصاحبه با نشریه از جناب آقای «علی عسگری» نایب رئیس محترم شورای اسلامی شهر رباط کریم برایمان میا نمودند. در همین مقال کوتاه جا دارد تا از همراهی و هماهنگیهای ارزشمند ایشان قدردانی به عمل آوریم.

تیم خبری چکاوک نور
مصاحبه با جناب آقای علی عسگری نایب رییس محترم شورای اسلامی شهر رباط کریم
در ابتدای امر آقای علی عسگری برای ما شرحی جامع و کامل از رباط کریم و توابع آن دادند که غالب بیانات ایشان را در چهارچوبی شیرین و دلنواز، در آغاز این گزارش برای خوانندگان عزیز ارائه نمودیم، شاید این حرکت ما در ذهن برخی از دوستان ایجاد سوال کند، که چرا بیشترین بخش مصاحبه با نایت رییس محترم شورای شهر رباط کریم در این چارچوب ارائه داده شده است.
علت اصلی این امر، تأثیر کلام مدیریت محترم بر تیم مصاحبهگرِ چکاوک نور بود. در پشت چهرهی جدی و مصمم و بیانات نافذ و اثر گذار آقای علی عسگری، عشقی روشن به شهر و زادگاهشان موج میزد که نشان از دغدغههای وی بر احوالات منطقهی تحت مدیریتشان داشت.
فحوای کلام ایشان، سرشار از تعلق خاطری بود که به هر بیننده و شنوندهای نویدِ تفکر تلاشگرانه، برای احیا و رونق بخشیدن بیشتر به شهر و کسب و کار مردم را میداد. نگاهی جدی و آبادگر و کلامی نافذ و مصمم، با بطنی مملو از عشق به زادگاه و احساس وظیفه نسبت به مسئولیتی که بر دوش داشت؛ همین دلایل، برای ما کافی بود تا بخش عمدهای از صحبتهای ایشان را که در قالبی اداری بیان گردیده بود با روح واقعی کلامشان تلفیق دهیم، که این حس دلچسب خدمت و آبادگری ایشان، برای خوانندگانمان نیز ملموس گردد.
ایشان برای ما شرح دادند که در گذشته، از اسلام شهر که خارج میشدیم رباط کریم آغاز میشد و تا محل رود شور ادامه داشت؛ ولی در تقسیمات کشوری امروز دو شهرستان بهارستان و رباط کریم را داریم که بهارستان شامل شهرهای 1-صالحیه 2- نسیم شهر 3- گلستان میباشند.
رباط کریم نیز به شهرهای - نصیر شهر - پرند - رباط کریم(مرکز) تقسیم شدهاند.
این مدیر کوشا در ادامهی صحبتهایشان یادآور شدند که:
امروز، رباط کریم، شهرستان تاریخی استان تهران شناخته میشود و هر چند بهرهبرداری و درآمدزایی و کسب و کار اصلی دیروز رباط کشاورزی بوده است، ولی امروز را میتوان با رونق بخشیدن به گردشگری رباط از امکانات موجود در شهرستان بهره بردای بهینه کرد. مجاورت این شهرستان با فرودگاه امام و قرار داشتن در مسیر شریانهای اصلی اتوبان تهران قم- تهران ساوه و مسیر راه آهن یکی از عواملی است که در تسهیل بخشیدن به این امر کمک بسیاری مینماید.
از مناطق گردشگر و آثار تاریخی منطقه سوال کردیم:
در این شهرستان 16 اثر تاریخی، ثبت ملی شده است و دو بنای فاخر در داخل شهر داریم، که یکی کاروانسرای حاج کمال و دیگری قلعه سنگی رباط کریم است که قدمت این قلعه به دوران آل بویه میرسد.

همینطور دو یخچال قدیمی به نام یخچالهای بازارک که در منطقه بازارکِ رباط کریم واقع میباشد و از گذشتههای دور رباط کریم راه مواصلاتی جنوب به مرکز شهر بوده است. ایشان برای پل بازارک قدمتی بالای 200 سال با بیان داشتند.
همچنین افزودند:
پنانسیلهای موجود در رباط به گونهای است که میتواند در بخش توریسم درمانی پیش رو باشد.
حضور تعدادی از برندهای مهم در پوشاک و خوراک، خود جاذبهای مناسب برای توریست تجاری است. برندهایی همچون: پروتئین رباط- برندگراد – برند السیمن- صنایع غذایی بدر و غیره...
در حال حاضر، کشاورزی، صنعت و گردشگری عوامل اصلیِ رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال در رباط هستند؛ ایشان از تمامی سرمایهگذاران برای کمک به رونق بیشتر دعوت به عمل آوردند و در ضمن درخواست توجه بیشتر مسئولان شهر و شهرستان و کشور را به جهت همراهی در تسهیل امورِ سرمایهگذاری برای بخش گردشگری را داشتند.
از آقای عسگری سوال کردیم که آیا رباط کریم آمادی لازم جهت ورود گردشگر را دارد؛ و تا امروز در جهت ایجاد تأسیسات گردشگری چه کارهایی در منطقه انجام گرفته است؟
- اولین هتل و هتل آپارتمان سه ستاره در منطقه راه اندازی شده است و همینطور یک مهمانپذیر و مجتمع تفریحی گردشگری به نام «سارا» نیز اخیراً افتتاح گردیده است.
تپههای تاریخی بسیاری در این منطقه موجود است که در طی کاوشهای اخیر پیشینه های غنی منطقه که عمری فراتر از 9 هزار سال را برایش تخمین میزنند، از دلش بیرون آمده و در مکاتبات اداری مقرر شده تا تمامی استخراجات از این تپهها بعد از راه اندازی موزه اختصاصی کاروانسرای حاج کمال، در آنجا ثبت و نگهداری خواهد شد.
ایشان برای ما از روستاهای تاریخی، مناطق دیدنی، طبیعت گردی دشت رباط، خانه های قدیمی و... نیز یاد کردند که قرار شد، بعد از پایان مصاحبه با ایشان توضیحات مفصل و کاملتر بخشها و مناطق گردشگری و خدماتی که در این حوزه از طریق این اداره داده میشود را از زبان مدیر محترم میراث فرهنگی رباط کریم جناب آقای کریمی جویا شویم.
در پایان مصاحبه با جناب عسگری لیوان آبم را برداشته و راهی شدم. در حالی که آماده خروج از دفتر ایشان بودیم، آقای عسگری نگاهی به لیوان آبی که در دست داشتم انداختند و داستان پیرمرد حدوداً 90 سالهای را شغلش از گذشتههای دور تا به امروز قلع اندود کردن ظروف مسی بود را برای ما نقل کردند.
"ایشان 50 سال پیش به قصد سکونت و زندگی در شهرستان نجف آباد، زندگیشان را از تهران جمع کردند و راهی نجف آباد شدند. در بین راه برای استراحت توقف کوتاهی در رباط کریم میکنند.
رهگذری رباطی، در راه او را میبیند و به او میگوید که هستی و اینجا چه می کنی مسافر داستانش را برای او حکایت می کند و در حالی که کتری آبش را پر میکرده، ادامه میدهد: برای رفع خستگی در شهر شما توقف کوتاهی کردهام، تا آبی بنوشم و برای خود چایی بسازم و باز راهی شوم، که مسافر نجف آبادم و مقیم آنجا خواهم بود. رهگذر با لبخند شیرینی میگوید: پس از آب این رباط بخشنده ننوش که اگر نوشیدی، پاگیر خواهی شد و در همین شهر ماندگار!
مسافر در حالی که کتری آب خود را پر میکرد، نگاهی با تعجب به رهگذر انداخت و به او گفت: نه آقا چه حرفها می گویی؛ من مسافر نجف آبادم و دارم آنجا برای خودم خانه میسازم؛ من کجا و رباط کریم کجا!
سالهاست که از این داستان میگذرد؛ کلام رهگذر به حقیقت پیوست و مسافر مقیم رباط کریم شد و برای سالیان سال پیشهاش را که سفید کردن ظروف مسی و قلع اندود کردن آنها بود در رباط دنبال کرد و امروز آخرین کسی است که در شهرستان رباط کریم به این حرفه مشغول است.
از آقای عسگری خواهش کردیم که در صورت امکان ما را راهنمایی کنند تا بتوانیم این پیرمرد 90 ساله امروز را ملاقات کنیم. در همین صحبتها و اندیشه بودم که نگاهم به لیوان آبی که در دست داشتم افتاد!....
(پایان قسمت اول)
تهیه و تنظیم: «چکاوک»
سپاس از همکاری اعضای محترم شورای شهر رباط کریم، خصوصا جناب آقای انور بجد.
خوانندگان محترم چکاوک نور؛ برخی از مسئولین محترم شهرستان رباط کریم به دفتر مجله قول ارسال تصاویر کامل و با کیفیت از دشت رباط کریم را داده بودند که متاسفانه به عهد خود وفا نکردند و چکاوک نور به ناچار، برخی از تصاویر مورد نیاز مقاله را از سایتهای مرتبط برداشت کرده است. از همینجا بابت کیفیت پایین برخی از تصاویر پوزش میطلبیم.