تاریخی, فرهنگی

هدیه‌ی خیام به ادبیات فارسی و ملیَت ایرانی

نوروزنامه

خیام یکی از متفکران معروف ایرانی است که جاودانگی نام و گفته‌­ها­ی او در میان تمام ملل دنیا مسلم می­‌باشد.

او در زمره­ی شعرای درجه­ی اولی است که جنبه‌­ی بین­‌المللی دارد و ایران و ایرانی باید به خود ببالد که در آغوش خویش چنین حکیم و ریاضی­دان بزرگی را پرورده است.

البته قسمت عمده‌­ی این شهرتِ عالم­‌گیر خیام را، مدیون کسی هستیم که اولین بار رباعیات او را به زبان انگلیسی ترجمه کرد و در میان انگلیسی زبانان دنیا رواج داد و سبب شد تا سایر ملل نیز بدان دسترسی یابند؛ به طوری که امروز هیچ زبان زنده­ای در دنیا نیست که رباعیات خیام به آن ترجمه نشده باشد. ادوارد فیتزجرالد، شاعر انگلیسی کسی بود که برای اولین بار در سال 1859 اشعار خیام را که شامل 75 رباعی بود منتشر کرد.

خیام بهترین نمونه از تیز هوشی و زیرکی و خردمندی نژاد ایرانی است که در زیر فشار فکری بیگانگان مضمحل نشد؛ او مردی عالم، ریاضیدان، منجم، طبیب، فیلسوف و فقیه و البته بسیار خوش قریحه بود.

شک نیست که خیام مردی آزاد اندیش بوده است؛ او زندگی را غیر از خوش بودن و شاد زیستن و دل خرم داشتن نمی­‌دانست.                                                                                     

یکی از خصایص خیام نوحه­‌گریهای اوست برای گذشته‌­ی ایران؛ چون همانطور که گفته شد وی معتقد بوده که زندگی بشر باید به خوشی بگذرد، تا اندوه و درد و رنج را حس نکند و به این منظور آبادی و آزادی را لازمه­‌ی حیات  می­‌دانست و همواره از خرابی­ها و بی­نظمی‌­هایی که جانشین فراوانی و نعمت و نظم دوره ساسانی شده بود و دیدن نامرادی‌های ناگواری که پس از روزگاران خوشی و آسایش مستولی گردیده بود، افسوس می­خورد و بر آن ایام ناله و ندبه می­کرده است.

کتاب «نوروزنامه» یکی از آثار خیام است که در آن نشانه­‌های ارادت و تعلق خاطر وی به ملیّت ایرانی کاملاً مشهود می‌­‌باشد. او در این کتاب  جشن نوروز را که یکی از رسوم ملی ایران است؛ موضوع رساله‌­ی خویش قرار داده. ملی­‌گرایی او در جایی کاملا مشهود است که می­‌بینیم با اصرار زیاد مراعات و حفظ این جشن را حتّی بر اقوام ترک و روم نیز واجب می‌شمارد.

این کتاب شرح علت وضع جشن نوروز و کشف حقیقت آن و اینکه کدام پادشاه آنرا بنیان نهاده و چرا آن را بزرگ داشته‌اند و اینکه آیین و سیرت پادشاهان در این جشن چه بوده است، می­باشد.

استاد مجتبی مینوی این رساله را هدیه­‌ی خیام به ادبیات فارسی و ملیّت ایرانی می‌­داند و بازیافتن آن را خوشبختی بزرگی خوانده است.

اصل این رساله‌­ی گرانبها که یادگار نثر ادبی و شاعرانه از طبع لطیف خیام می­باشد در کتابخانه برلین موجود است که چند دهه پیش، تصویر متن آن توسط محمّد خان قزوینی به ایران آورده شد.

بنابر گفته­ی خود خیام، وی این کتاب را به موجب خواهش دوستی نوشته است. ولی چنانکه از متن نگارش شده برمی‌­آید، این کتاب را برای یکی از جانشینان نزدیک ملکشاه نوشته است، آن هم در هنگامی که هنوز از مرگ ملکشاه خیلی نگذشته بود.

نگارنده کتاب «صهبای خرد»، چنین آورده است که: {جلال الدین ملکشاه زمانی که بر تخت پادشاهی نشست، تصمیم می­گیرد سالگرد سلطنتش را همه ساله جشن بگیرد، اما در تعیین تاریخ دقیق آن مشکل داشت. در آن زمان نظام الملک دیداری را میان خیام و سلطان جدید، در مرو ترتیب می­دهد و در این ملاقات مقرر می­شود، خیام روی تقویمی دقیق، به صورتی جدَی کار کند. خیام با دستیارانی که برای انجام این کار برای خود انتخاب کرده بود ره سپار اصفهان می­شود و در آنجا سلطان وعده ساختن رصدخانه‌­ای را به خیام می­دهد. پس از سه سال کار سخت، تقویم جلالی تکمیل می­شود که یکی از دقیق­ترین تقویم‌هایی است که تاکنون تهیه شده و تقویم رسمی ایران امروز همین تقویم جلالی است که پدیدآورنده­‌ی آن خیام بوده است.}

در مبحثی از این کتاب خیام شاهان باستان ایران را مشتاق به آبادانی جهان معرفی کرده است و چنین به نظر می­رسد که با این کلامش می­خواهد به جانشین ملکشاه بگوید:

"کار بنای رصدخانه­‌ای را که او(جلال الدین ملکشاه سلجوقی) شروع کرده بود تو که امروز جانشین او هستی باید به پایان برسانی."

در این مکتوب خیام بزرگترین فضیلت انسانی را شجاعت می­داند و دوست­­دار قدرت و عظمت است. در سراسر این کتاب یک نصیحت اخلاقی جز تشویق شاه به بی­‌آزاری و دادگری که لازمه‌­ی آبادی و آسایش خلق است دیده نمی‌­شود.

برگزیده‌ای از متن کتاب « نوروزنامه» خیام

داستان برپایی نوروز این چنین است که وقتی کیومرث اول پادشاه شد، خواست که روزهای سال و ماه را نام­­گذاری کند و تاریخ بسازد تا مردم آن را بدانند. چون توجه کرد، دید که صبح آن روز آفتاب به اول دقیقه‌­ی حَمَل آمد (آن روز در اولین دقیقه برج حمل آفتاب طلوع کرد) و موبدان را جمع کرد و فرمود که تاریخ از اینجا (از این لحظه) آغاز می‌شود. موبدان که دانایان آن روزگار بودند جمع شدند و تاریخ نهادند و گفتند که: "ایزد تبارک و تعالی دوازده فرشته آفریده است که از آن چهار فرشته را مامور آسمان‌ها کرده است تا آسمان را و هرآنچه که در آن است از اهریمنان حفظ کنند. و چهار فرشته بعدی را در چهار گوشه‌­ی دنیا مامور کرد تا به اهریمنان اجازه ندهند که از کوه قاف بگذرند و چنین می­گویند که چهار فرشته دیگر نیز در آسمان‌ها و زمین‌ها  می­گردند و اهریمنان را از خلایق دور می­کنند و چنین است که این جهان در میان آن جهان همچون خانه­ی نُویی است که در درون آن سرایی قدیمی ساخته شده است."

خداوند متعال آفتاب را از نور بیافرید و آسمانها و زمینها را به وسیله­ی آن پرورش داد

و جهانیان چشم به خورشید دارند که نور آن نوری است از نورهای خداوند متعال و به خورشید با نگاه احترام و بزرگی نگاه می­کنند چرا که در آفرینش آن خداوند عنایت بیشتری کرده است یعنی خداوند به خورشید توجه و

عنایت خاصی داشته است و در نتیجه مردم با نظر احترام و بزرگی به خورشید نگاه می­کنند. مثال آن را اینچنین می‌دانند که پادشاهی بزرگ به خلیفه‌­ای از خلفای خویش اشاره می­کند و از همه می­خواهد که او را بزرگ بدانند و برای او احترام خاصی قائل شوند و قدر هنر و توانایی‌­های او را بدانند و هر کسی که به چشم بزرگی به او نگریست و برای او حرمت قائل شد در واقع شاه را بزرگ دانسته است.

و گویند چون خداوند فرمان داد که خورشید ثابت بماند تا تابش و منفعت او به همه­ی چیزها برسد آفتاب از سر حَمَل برفت و آسمان او را بگردانید و تاریکی از روشنایی جدا شد و شب و روز پدیدار شد و آن آغازی شد برای تاریخ این جهان.

چنین گویند که چون کیومرث این روز را (اولین روز برج حمل) به عنوان آغاز تاریخ مقرر کرد، هر سال را به دوازده قسمت تقسیم کرد و بخشی از آن را سی روز و هر یک از آن را نامی نهاد و به فرشته‌­ای مربوط کرد، از همان دوازده فرشته­ای که خداوند آنان را بر عالم گماشته است.

دور بزرگ را که سیصد و شصت و پنج روز و ربعی از شبانه روز است را سال بزرگ نام نهاد و آن را به چهار قسمت تقسیم کرد. زمانی که این چهار قسمت از این سال بزرگ بگذرد نوروز بزرگ و نوگشتن احوال عالم آغاز می­شود و برپادشاهان واجب است که آیین و رسم شاهان را به جای آورند؛ از برای مبارکی و از این جهت که تاریخ آن سال را با آغاز خوب آن سال، خرم کنند و هر که روز نوروز جشن بگیرد و به خرمی و شادی سال را آغاز کند تا نوروز دیگر عمر او در شادی و خرمی بگذرد.

پس کیومرث این مدّت را بدین گونه به دوازده بخش کرد و تاریخ را پایه گذاشت و بعد از آن چهل سال زندگی کرد و بعد از اینکه از دنیا رفت هوشنگ به جای او نشست و نهصد و هفتاد سال پادشاهی کرد و دیوان را مطیع خود ساخت و پیشه­‌ی آهنگری و درودگری و بافندگی را بنیان نهاد و انگبین از زنبور و ابریشم از پیله استخراج کرد و جهان را به خرمی و شادی سوق داد و با

نام نیک از دنیا رفت. بعد از او طهمورث جانشینش شد و سی سال پادشاهی کرد و دیوان را تحت فرمان خود درآورد و بازارها و کوچه­‌ها را بنیان نهاد و ابریشم و پشم بافی را رونق بخشید. در زمان او رهبان بزسپ ظهور کرد و دین صابئیان را آورد و او دین وی را پذیرفت و زنار بست و آفتاب را پرستید و مردمان را دبیری آموخت و او را طهمورث دیو بند می­‌خواندند. بعد از او برادرش جمشید به پادشاهی رسید و از این تاریخ هزار و چهل سال گذشته بود و اولین روز پادشاهی او مصادف با اول فروردین در برج حَمَل بود. جمشید دانست که آفتاب دو دور دارد، یکی آنکه هر سیصد و شصت و پنج روز و ربعی از شبانه روز به اول زمان حمل باز می­گردد ولی درهمان وقت و روز و دقیقه‌­ی سال قبل نخواهد بود چرا که هر سال از مدّت آن کم می­شود و چون جمشید آن روز را دریافت نام آن را نوروز نهاد و مبدأ ساخت و جشن و رسم و رسومی برای آن معمول کرد و بعد از او پادشاهان و مردم  به او اقتدا کردند.

 او دیوان را مطیع خویش ساخت و فرمود تا حمام ساختند و دیبا را ببافتند و دیبا را قبل از ما دیو بافت می­خواندند اما آدمیان آن را به عقل و تجربه و روزگار به اینجا رسانیده­اند که می­بینی و دیگر اینکه خر را با اسب نگاه داشتند تا استر پدید آمد و جواهر از معادن بیرون آورد و سلاحها و پیرایه‌­ها، همه او ساخت و زر و نقره و نقره و مس و قلع  از کانی­ها بیرون آورد و تخت و تاج و طوق و انگشتر را او باب کرد و مشک و عنبر و کافور و زعفران و عود و دیگر چیزها بدست آورد پس در این روز که یاد کردیم جشن برپا کرد و نامش را نوروز نهاد و مردمان را دستور داد که هر سال چون فروردین نو شود آن روز زمان جشن گرفتن است و آن روز را نو دانند تا آنگاه که دور بزرگ باشد که نوروز حقیقت بود.

 جمشید در اول، پادشاه بسیار عادل و خدا ترسی بود و جهانیان او را دوست داشتند و در زمان پادشاهی او خرم و شاد بودند. چون از سلطنت او چهارصد و چند سالی گذشت دیو به او راه یافت و دنیا را در دل او شیرین کرد و زمانی که دنیا در دل او شیرین شد غرور در او ایجاد گشت و بیداد­گری آغاز کرد و به مردم فشار آورد تا برای او گنج‌ها بسازند و جهانیان از دست او در رنج و عذاب افتادند و شب و روز از خداوند زوال سلطنت او را می­خواستند تا آنکه  فره ایزدی (نور خداوندی) از او رفت و تدبیرهایش همه خطا گردید و ضحاک از گوشه­ای در­آمد و به او تاخت و مردمان جمشید را یاری ندادند،  چرا که از او رنجیده بودند او به هندوستان گریخت و ضحاک به پادشاهی رسید و عاقبت جمشید را پیدا کرد و به او را کشت.

 ضحاک هزار سال پادشاهی کرد؛ در آغاز دادگر بود و در آخر بی­داد گشت و مردمان را به رنج انداخته بود تا آنکه فریدون که از نژاد جمشید بود از هندوستان آمد و او را کُشت و به پادشاهی رسید.

تهیه و تنظیم:

افسانه. هجرتی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *